• 135 Äpplen förbehåller sig rätten att avböja att göra must av äpplen som inte är i tillräckligt gott skick, oavsett sort – Se underrubriken “Vilken frukt kan användas“.
  • Vi mustar inte frukt från beteshagar på grund av salmonella och e-colismittorisken.
  • Har dina äpplen minsta antydan till mögelangrepp måste du skära bort det med god marginal – innan du kommer till oss. Äpplen kan bära på mögelsvamp som producerar ett gift som heter patulin och som inte försvinner vid pastörisering.
  • Vi mustar alla äpplen i gott skick! (OBS! VI TAR EJ EMOT TRANSPARANTE BLANCHE – klicka för att se sorten)

 

Vilken frukt kan användas?

I första hand mogna äpplen men all frukt med mindre stötskador går också bra, här ingår självklart fallfrukt.

Det är viktigt att äpplena inte har djupa stötskador med påbörjad förruttnelse.

Låt dina äpplen sitta kvar på trädet tills du bokat din tid hos oss, vi tar ej emot obokade kunder!

Hur mycket must får jag av mina äpplen?

Räkna med att du får 50 % av äpplenas vikt. Har du 10 kilo äpplen får du 5 liter.

Har du mycket äpplen kan du sälja dom till oss, då får du rabatt på din egen mustning.

Detta gäller endast äpplen som tas med till musteriet.

 

Hur mycket äpplen behöver jag ta med mig till musteriet?

För att garantera att din must enbart kommer från dina äpplen bör du ta med dig ca 120 kilo äpplen. Det motsvarar 5 stora, blåa Ikea-kassar eller 11-13 normalstora papperskassar fyllda till brädden.

Självklart kan du lämna in mindre mängder äpplen än 100 kilo för mustning.

Vi mustar då dina äpplen tillsammans med andra mustares äpplen.

Vår erfarenhet är att must på olika sorters äpplen inte utgör någon som helst kvalitets eller smakförsämring, du får ytterligare nyanser av smak och karaktär genom denna process!

Undvik att packa äpplena i plastkassar, dessa påskyndar förruttnelseprocessen.

135 Äpplen har inte möjlighet att ansvara för de påsar som äpplena lämnas in i, men vi garanterar att vi tar väl hand om era äpplen!

(Du har möjlighet att få igen påsar, men vi kan inte garantera att det blir just de du lämnade in dina äpplen i. Påsarna kan hämtas i hyllorna på musteriets baksida).

 

Vilken typ av behållare är lämplig för musten?

Om du pastöriserar själv kan du använda glasflaskor eller dunkar, det är extra viktigt att dina kärl är väl rengjorda, annars bildas mögel som förstör din must. Dunkar och behållare kan du köpa på plats hos oss. Musten måste upphettas till 80 grader under 20 minuter för att bli ett säkert livsmedel.

 

Hur hållbar är musten?

Om du enbart pressar dina äpplen så håller råmusten (opastöriserad äppelmust) 4 – 6 dagar i kylskåp i ett tätt förslutet kärl. Efter det börjar musten att bilda alkohol och kolsyra.

Hos oss kan du köpa kärl till din råmust

Att frysa råmust är ett utmärkt sätt att bevara sensommaren till närhelst du vill ta fram den!

135 Äpplen pastöriserar gärna din must, i vårt pris för pastörisering ingår alltid 3 liters bag-in-box i priset.

 

Om du väljer att pastörisera råmusten själv kan du lagra den i oöppnad förpackning i mer än ett år, om du öppnar musten bör den förbrukas efter 4-6 dagar. Om du tappar upp musten på bag in box kan den öppnade förpackningen förvaras i kylskåp och är drickbar i upp till 6 veckor.

Kan jag göra vin eller cider av äppelmusten?

Absolut, äppelvin och cider, rätt tillverkade, är en förstklassig produkt som uppskattas av många.

Dessa två fungerar utmärkt som sällskapsdryck men även i och till mat och ostar – fråga oss om tips och råd.